Ο Ιδρυτής του Ωδείου

Ο Ευάγγελος Σωκρ. Μάνδηλας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1911. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία 11 ετών, με πρώτο του όργανο το βιολί ,το οποίο σπούδασε, κατ’αρχήν, με ιδιαίτερα μαθήματα από Ιταλούς καθηγητές. Στη συνέχεια γράφτηκε στο Ωδείο Κερκύρας όπου εκτός από το βιολί παρακολούθησε και μαθήματα Ανωτέρων Θεωρητικών και Πιάνου, φθάνοντας μέχρι τις Ανώτερες τάξεις.

Υπήρξε μέλος της πασίγνωστης Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας και μέλος της Ορχήστρας του Μελοδράματος, παίζοντας βιολί υπό τη διεύθυνση του μεγάλου Δ.Λαυράγκα.

Το 1931 ήλθε στην Αθήνα και γράφτηκε στο Εθνικό Ωδείο όπου και τελείωσε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά και στο Πιάνο με δάσκαλο τον Μανώλη Καλομοίρη και στην Ενοργάνωση και Διεύθυνση Μπάντας με δάσκαλο τον Βασίλειο Σωζόπουλο, αποσπώντας, παράλληλα ,τιμητικές διακρίσεις.

Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα διορίσθηκε Υπαρχιμουσικός στην Παλαιά Φιλαρμονική, ενώ από το 1934 μέχρι και το 1940 διετέλεσε Αρχιμουσικός στις Φιλαρμονικές Λευκάδας, Άρτας και Αμαλιάδας. Μετά τον πόλεμο πήγε σαν Αρχιμουσικός στην πόλη του Μεσολογγίου όπου και κατόπιν προτροπής του δασκάλου του, Μανώλη Καλομοίρη, ίδρυσε το εκεί Παράρτημα του Εθνικού Ωδείου και αργότερα στο Αγρίνιο.

Το 1955 επανήλθε στην Αθήνα και συνεργαζόμενος πλέον με το Ελληνικό Ωδείο ίδρυσε, μαζί με το γιο του Σπύρο, το παράρτημα του στην Καλλιθέα, το οποίο αργότερα μετονομάσθηκε σε Ωδείο Καλλιθέας και πήρε την τωρινή του μορφή, στεγαζόμενο σε έναν ιδιόκτητο χώρο επί της οδού Ανδρομάχης 202. Εκεί πλέον ο Ευάγγελος Σ. Μάνδηλας κατείχε τη θέση του Επιτίμου Καλλιτεχνικού Διευθυντή, μεριμνώντας μέχρι και την ημέρα του θανάτου του (20 Νοεμβρίου 1998) για την εκπλήρωση του οράματός του, αυτού που αποδεδειγμένα με τόση συνέπεια, πάθος και ήθος υπηρέτησε καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του και που άφησε ως παρακαταθήκη στους συνεχιστές του στο Ωδείο Καλλιθέας: την θεμελίωση και ανάπτυξη ενός Κέντρου Πολιτιστικής προσφοράς μέσω της ευρείας διάδοσης της Τέχνης της Μουσικής.