Προφίλ

Έχοντας πια συμπληρώσει πάνω από μισό αιώνα πολιτιστικής διαδρομής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, από το 1955, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του ως παράρτημα τότε του Ελληνικού Ωδείου, με διευθυντή τον διακεκριμένο Κερκυραίο αρχιμουσικό Ευάγγελο Μάνδηλα, το Ωδείο Καλλιθέας συνεχίζει έως και σήμερα να αποτελεί ένα μικρό κέντρο πολιτισμού, όντας το φυτώριο νέων καλλιτεχνών και εμφυσώντας τη Μουσική Τέχνη σε εκατοντάδες παιδιά, νέους και νέες, που διαβαίνουν το κατώφλι του όλα αυτά τα χρόνια.

Με οδηγό πάντα την πλατωνική ρήση “ό,τι είναι η γυμναστική για το σώμα είναι και η μουσική για την ψυχή” και διαμέσου αξιολογότατων διδασκάλων, καλλιτεχνών και παιδαγωγών, φορέων όλων του σημερινού μουσικού γίγνεσθαι, ανταποκρίνεται καθημερινά όχι μόνο στο όραμα του ιδρυτή του για ευρεία διάδοση της τέχνης της Μουσικής, αλλά και στις απαιτήσεις του σημερινού εκπαιδευτικού τοπίου.

Αξιοποιώντας τις πλέον δοκιμασμένες και αποτελεσματικές εκπαιδευτικές μεθόδους, σε φιλόξενους χώρους με άριστη υλικοτεχνική υποδομή, το Ωδείο Καλλιθέας αποτελεί ένα σύγχρονο μουσικό εκπαιδευτήριο, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα σπουδών που καλύπτει τη διδασκαλία όλων των οργάνων (κλασικών, σύγχρονων και παραδοσιακών), Ανώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης, Μονωδίας, Βυζαντινής και Σύγχρονης Μουσικής. Έτσι, προσφέρει σε κάθε σπουδαστή τη δυνατότητα να διαλέξει όποιον δρόμο αυτός θέλει, αντλώντας γνώση, εμπειρία και, ταυτόχρονα, την ικανοποίηση της προσωπικής του μουσικής δημιουργίας. Επιπροσθέτως, το εκπαιδευτικό έργο του Ωδείου υποστηρίζεται σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του από σεμινάρια (master classes) με παγκοσμίως καταξιωμένους καλλιτέχνες και παιδαγωγούς.

Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών είναι η συμμετοχή σπουδαστών και αποφοίτων σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς, με μεγάλη επιτυχία (βραβεία – τιμητικές διακρίσεις) και η δημιουργία πολλών μουσικών συνόλων με πλούσια καλλιτεχνική δράση και πολλές συναυλίες. Επιπλέον, το Ωδείο Καλλιθέας είναι σε θέση και προσφέρει στους μαθητές του όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να διαπρέψουν αργότερα και στον επαγγελματικό στίβο, με πτυχία και διπλώματα αναγνωρισμένα από το Κράτος και απονεμημένα από επιτροπές αποτελούμενες από υψηλού κύρους καλλιτεχνικές προσωπικότητες.

Σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς στη μουσική εκπαίδευση, το Ωδείο Καλλιθέας συνεχίζει την ανοδική του πορεία, η οποία διαφαίνεται από το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρουν οι καταξιωμένοι μουσικοπαιδαγωγοί του στον μεγάλο αριθμό των μαθητών τους. Ταυτόχρονα, μεταδίδει καθημερινά στους σπουδαστές του γνώση και αγάπη για τη μουσική αλλά, το σημαντικότερο, εξακολουθεί να αναδεικνύει με συνέπεια την πραγματική της διάσταση ως αγωγής της ψυχής.

* Το Ωδείο είναι μέλος της UNESCO για τον Πολιτισμό καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής